fbpx
hrcsnlenfifrdehuitmknoplrusrskslessv

Pretraži MTC

Pretraži MTC

Piše i slika: Slaven Gajdek 

Znam da jako puno motorista voli staru lujzijansku cestu kroz Gorski Kotar koja povezuje gradove Karlovac i Rijeku. Ako se vozite njome prema moru ili se vraćate s mora svakako je vrijedno navratiti u malo goransko mjesto Lokve i obići Lokvarsko jezero. Nekada se jezero nazivalo Omladinsko da bi mu kasnije promijenili naziv u Lokvarsko.
 
Kada se siđe s Lujzijane u smjeru Lokvi na samom ulasku u mjesto nailazi se na spilju Lokvarku. To je najveća spilja u Hrvatskoj koja je uređena za obilaske. U ljetnoj sezoni ovdje ima jako puno posjetitelja, a organizirani su u manjim grupama koje vodiči svakog sata uvode u podzemne spiljske prolaze. Kada smo već tu odlazimo u obilazak spilje i nije nam žao što smo se za to odlučili. Ima se što vidjeti i doživjeti, a vodiči su zanimljivi i elokventni.
 
Špilja Lokvarska
 
Do Lokvi se nema što voziti, jer Lokve su tu. Kao što sam već prije rekao, Lokve su malo mjesto, kao i puno sličnih mjesta u Hrvatskoj napola napušteno. Nedostaje stanovništvo da bi dalo dojam živosti. Nema djece, nema mladih sve je zapušteno osim nekoliko kuća koje su obitelji prenamijenile u kuće za odmor. Onaj tko se želi tu odmarati uživati će u miru i spokoju svježeg planinskog zraka, ali isto tako će se suočiti s nedostatkom ugostiteljsko-restoranske ponude.
 
Jedna od zanimljivosti ovoga kraja je i priredba pod nazivom Žabarsko ljeto koja se održava jednom godišnje. Samo ime govori da su sva događanja vezana uz žabe, od takmičenja u žabljim skokovima do tradicionalnih jela pripremljenih od žaba. Tih nekoliko dana je jedino vrijeme u godini kada ovaj kraj malo živne.
 
Pored Lokvarskog jezera
 
Nakon prolaska Lokvi i Homera dolazi se do samog jezera koje je nastalo kao akumulacija kada je 1954. godine sagrađena brana na rijeci Lokvarki. Tih prvih godina jezero je bilo neobičan prizor u predjelu goranskih šuma, ali s vremenom se toliko uklopilo u ambijent i okolinu da su pogledi na Risnjak preko jezera postali nadaleko poznati i prepoznatljivi. Inače, gužve na jezeru nema, a obale jezera odišu smirenošću i spokojem.
 
 
moto kacige logo
 
 
Odatle postoji lijepa cesta koja vodi pored jezera, a prolazi kroz crnogoričnu šumu i preko nekoliko slikovitih proplanaka ispunjenih planinskim cvijećem i mirisima. Ta se cesta kod Želina spaja sa županijskom cestom od Gornjeg Jelenja preko Mrzle Vodice do Crnog Luga. Na koju god stranu da krenete nećete pogriješiti, jer uživati ćete u vožnji podno šumovitih padina Risnjaka.
 
 
skuterland logo

[ čitajte dalje ]

 

MTC WEB SHOP


MTC Web Trgovina

MOTORNA ULJA

MOTORNA ULJA

ITALJET DRAGSTER

ITALJET DRAGSTER

Svijet skutera

Svijet skutera

PEUGEOT MOTOCYCLES

PEUGEOT MOTOCYCLES

motokacige.hr

motokacige.hr

ŠEPIĆ COMMERCE

ŠEPIĆ COMMERCE