fbpx
hrcsnlenfifrdehuitmknoplrusrskslessv

Pretraži MTC

Pretraži MTC

Napisali i slikali: Damir Pritišanac i Nada Blažević

Jedan od najimpresivnijih pogleda na kvarneru pruža se ispod nas dok se polako vozimo Jadranskom magistralom iznad Bakra u pravcu Rijeke. Budući da imamo vremena na pretek jer smo na G.O. odlučili smo temeljito istražiti ovaj stari Hrvatski grad koji je prebogat kulturnim i povijesnim vrednotama.

 

mp logo

 

Strmom i krivudavom cestom spuštamo se do samog ulaza u Bakar gdje parkiramo motor kod hotela Jadran na samoj obali odakle počinje gradska riva i naša šetnja po ulicama ovog starog i zanimljivog grada. Iako je špica turističke sezone ovaj preljepi grad odiše mirnoćom i spokojem.

riva

U prvom kafiću izvrstan macciato potvrđuje pravilo da je blizina Italije garancija da će te ovdje vrlo teško popiti lošu kavu. S terase promatramo živopisnu rivu koja se pruža cjelom dužinom gradske obale.

Prije nego što se krenemo uspinjati prema starom gradu reći ćemo nešto o povijesti Bakra. Prvo naselje na području današnjeg Bakra nastalo je u 3 tisučljeću pr.kr., a osnovali su ga Iliri iz plemena Liburnija. Iza njih je ostao najstariji poznati naziv za današnji Bakar a to je Vel-Kier (kameni zaljev). Nakon Ilira svoje naselje ovdje su podigli Rimljani i nazvali ga Volcera.

turska kuća

Od nama bližih i poznatijih svoj trag su ovdje ostavili velikaši iz porodica Zrinskih i Frankopana. Tijekom burne i zanimljive povjesti grad Bakar do statusa slobodnog grada dolazi 1778 god. koji mu uz grb i autonomiju dodjeljuje carica Marija Terezija. Svoj obilazak počinjemo ispred zgrade magistrata u kojoj se nalazi poglavarstvo grada Bakra i turistički ured. U ovoj zgradi nekoć je jedan dio svojih zatvorskih dana proveo i Josip Broz Tito. Otuda se stepenicama uspinjemo prema crkvi Sv. Andrije Apostola. Kroz uske ulice dolazimo do trga Plačica na kojem se nalazi neobična građevina nepravilnog peterokutnog oblika koja podsječa na Turski čardak. Po tome je dobila ima Turska kuća.Nezna se tko ju je i kada sagradio.

crkva sv.andrije

Kroz gusto zbijene kamene kuće stižemo do gornjeg grada gdje je smještena crkva Sv. Križa. Ova građevina je u potpunosti sačuvala svoj srednjevjekovni izgled. Korak po korak i našli smo se pred župnom crkvom Sv. Andrije Apostola,najveće i najstarije crkve u Bakru. Ova kasno barokna crkva treća je po veličini u Hrvatskoj. Ima devet oltara od kojih je glavni posvećen svecu po kojem nosi ime. Ispod svetišta nalazi se kripta s 85 niša u kojima su sahranjeni Bakarski uglednici. Sada kada smo u srcu staroga grada odlazimo do poznatog kaštela čija prošlost seže do ranog srednjeg vijeka. Izgrađen je kao posljedica seobe ondašnjih mještana sa obale na obližnji brežuljak, uglavnom iz sigurnosnih razloga tj. prijetnje od Turaka. Oko 1557 g. Kaštel je pod vlašću knezova Zrinskih i Frankopana koji ga drže do propasti obiju obitelji 1671 g. Danas je Kaštel u vrlo lošem stanju i nema osmišljenu namjenu iako je jedna od najznamenitijih Bakarskih vrijednosti. Na trgu ispred Kaštela pogled nam odvlači uklesani natpis na ploči jedne trošne zgrade. Radi se o pučkoj školi koja je ovdje djelovala od 1779 – 1909 godine.

rimska kuća 2

Nedaleko ovog Trga još je jedna zanimljiva građevina koja nosi ime Rimska kuća. Pretpostavlja se da je izgrađena kako bi služila kao samostan. U biti je to renesansna građevina s ložom i voltama na prvom i drugom katu te grbom na pročelju.

Sa svim svojim građevinama Bakar je grad velikih različitosti u kojemu je poneki trag ostavio svatko od njegovih vladara i stanovnika. Spuštamo se polako nazad prema rivi do prve strukovne škole u Hrvatskoj. To je Nautička škola koja djeluje od 1848. godine. Današnja Pomorska škola je nasljednik te škole i koliko je poznato upravo ona je najstarija strukovna škola u Hrvatskoj.

pomorska škola

Od ostalih zanimljivosti vezanih uz ovaj grad stoji podatak da je Bakar jedan o prvih gradova koji je bio osvjetljen električnim svjetlom i to davne 1894 godine. Dojmljivo je da je te godine Nikola Tesla tek predlagao Zagrepčanima uvođenje struje u njihov grad. Nadalje Bakarski hotel Jadran jedan je od najstarijih hotela u Hrvatskoj. Započeo je sa radom 1903 godine. Zanimljiv je i podatak da je otac domovine Ante Starčević svoj politički život započeo upravo ovdje gdje je radio kao bilježnik Županijske skupštine i da je po prvi puta u Hrvatski sabor izabran od građana Bakra.

 

moto kacige logo

 

Bakar je i grad poznatog šampanjca Bakarske vodice koji se proizvodio od ovdašnje autohtone loze Belina. Bakar je takođe i grad jedinstvenih baškota tj. prepečenog ili svježeg peciva u obliku koluta koje se nosi na ribolovna putovanja te se tradicionalno umače u vino. Bakar je grad kulturnih i zabavnih događaja kojima obiluje tjekom godine. Najzanimljivija su događanja: proljetni sajam cvijeća (u travnju), margaretino leto (u lipnju), Bakarska noć i pomorska bitka (u srpnju) i kvarnerska veslačka regata (u kolovozu).

Na kraju valja reći da je Bakar poželjno vikend odredište koje nikako nebiste trebali zaobiči ako se nađete u blizini preljepog Kvarnera.

[ čitajte dalje ]

 

MTC WEB SHOP


MTC Web Trgovina

MOTORNA ULJA

MOTORNA ULJA

ITALJET DRAGSTER

ITALJET DRAGSTER

Svijet skutera

Svijet skutera

PEUGEOT MOTOCYCLES

PEUGEOT MOTOCYCLES

motokacige.hr

motokacige.hr

ŠEPIĆ COMMERCE

ŠEPIĆ COMMERCE